PRISMA > BLOG > El meningococ és la causa més freqüent de meningitis bacteriana en el nostre medi. Com evitar la seva infecció en nens?

El meningococ és la causa més freqüent de meningitis bacteriana en el nostre medi. Com evitar la seva infecció en nens?

31/08/2016

La recent comercialització de la vacuna de meningococ B (Bexsero®) ha despertat l'interès de la població general sobre aquest bacteri que produeix infeccions greus en nens.

El meningococ B és un bacteri que pertany a la família dels meningococs (Neisseria meningitidis). El meningococ és la causa més freqüent de meningitis bacteriana en el nostre medi. Hi ha diversos tipus de meningococ, dels quals a Espanya els més habituals són el B i el C. El meningococ C és poc freqüent avui en dia gràcies a la vacunació sistemàtica dels nens.

Produeix infeccions greus, com ara meningitis i sèpsia (infecció de la sang), que poden produir la mort en una de cada deu persones o deixar seqüeles greus. Si bé pot infectar a persones de qualsevol edat, en la majoria de casos afecta a nens menors de cinc anys i adolescents.

Els meningococs no són els únics microorganismes que produeixen meningitis. Altres bacteris, com el pneumococ, l'Haemophilus influenzae tipus b i alguns virus, sobretot la família dels enterovirus i l'herpes, també poden produir meningitis.

Com es transmet?

Es transmet per via respiratòria, a través de petites gotes de saliva o de mucositat del nas o de la gola.

El contagi es produeix de forma directa, d'una persona a una altra mitjançant petons, esternuts, tos o mitjançant l'ús compartit de coberts o gots. No és tan contagiós com altres gèrmens, per exemple el virus de la grip, per la qual cosa el seu contagi sol donar-se entre persones que conviuen en un mateix espai de manera continuada (familiars, companys de classe...).

En ocasions el meningococ pot viure al nas i la gola de persones sanes sense produir cap mal, el que es coneix com a portadors asimptomàtics.

Quines manifestacions produeix la infecció?

El pas del meningococ B a la sang produeix febre, malestar general i pot produir l'aparició d'una erupció per sagnat a la pell (petèquies o equimosi). Quan la infecció afecta les meninges, a més, produeix mal de cap intens, vòmits i rigidesa de clatell.

Com es tracta la infecció?

La sospita d'infecció per meningococ requereix un tractament ràpid en una unitat de cures intensives pediàtriques. Necessita de tractament antibiòtic intravenós i pot ser necessari aplicar tractaments de suport cardiovascular i respiratori.

Es pot prevenir?

Sí, mitjançant la vacunació. Actualment les vacunacions enfront del meningococ C i davant del Haemophilus influenzae tipus b s'inclouen en el calendari vacunal i, per tant, es vacuna enfront d'ells de forma sistemàtica als nens.

La vacunació contra el pneumococ és actualment optativa i es pot adquirir en farmàcies (Prevenar 13®, Synflorix®).

Si vols més informació sobre la vacunació sobre el meningococ B, pots trobar-la a la pàgina web del Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria.

 

Horari

 

Matins:

De dilluns a divendres

de 8.30h a 14.00h

Tardes:

 De dilluns a dijous de 15.00h a 19.00h

Dimecres de 16.30h a 20.00h 

Divendres tancat


Informació de contacte

 

PRISMA SERVEIS MÈDICS: 973.30.29.79

MAIL:prisma@prismasm.cat

 


Contacte i/o de programació de visites laborals 


Anar al formulari

2012 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos