PRISMA > BLOG > NOU CALENDARI VACUNAL

NOU CALENDARI VACUNAL

27/08/2016

El Departament de Salut preveu aplicar a partir d’aquest estiu el nou calendari de vacunes sistemàtiques que suposa un reajustament de les dates i del nombre de dosis d’algunes d’elles i la incorporació de les vacunes contra el pneumococ (antipneumocòccica conjugada) i contra la varicel·la a la primera infància, fins ara no incloses. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha pres aquesta decisió seguint la recomanació del seu Consell Assessor de Vacunacions.

El passat mes de gener, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar un nou calendari vacunal que es proposa posar en marxa a tot l’Estat a principis de 2017. Ara bé, Catalunya ha decidit avançar l’aplicació d’aquest calendari consensuat a escala estatal, aprofitant la incorporació d’aquestes dues vacunes el 2016, per integrar de cop tots els canvis.

És per això que, seguint la recomanació del Consell Assessor de Vacunacions, l’Agència de Salut Pública de Catalunya està elaborant la normativa corresponent, adquirint les vacunes i adaptant els sistemes de registre, per la qual cosa es preveu que es posi en marxa al voltant de l’estiu i que el nou calendari s’apliqui als nascuts a partir de gener d’aquest any. El cost de les vacunes serà assumit per la Generalitat.

Com queda el calendari?

La vacuna contra el pneumococ s’inclourà als 2, 4 i 11 mesos d’edat, seguint les pautes acordades pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, mentre que lavacuna contra la varicel·la s’administrarà als 15 mesos, als 3 anys i es mantindrà per als nens i nenes d’11-12 anys (sisè de primària) si són susceptibles de ser vacunats, és a dir, si no han patit la malaltia o prèviament no han estat vacunats.

Reajustament de dosis i dates

D’altra banda, el nou calendari vacunal preveu un reajustament de les dates i de les dosis d’algunes vacunes:

La vacuna hexavalent, que fins ara s’administrava als 2, 4 i 6 mesos d’edat passarà a administrar-se als 2, 4 i 11 mesos.

La vacuna DTPa (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina) – VPI (injectable contra la poliomielitis) s’administrarà als 6 anys quan estigui disponible a escala estatal.

La triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis) s’administrarà als 12 mesos, com fins ara, però la segona dosis quedarà fixada als 3 anys d’edat.

Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s’administrava als 2, 6 i 15 mesos, ara es farà als 4 i als 12 mesos i es manté la dels 11-12 anys. I la dosi de la vacuna contra l’hepatitis A, que s’administrava als 12 mesos, ara passa als 15 mesos. La vacuna pentavalent desapareix del calendari perquè s’ha observat que amb les tres dosis de l’hexavalent ja no era necessària.

I finalment, un altre dels canvis afecta la vacuna antipneumocòccica 23-valent, que ara s’administrarà a partir dels 65 anys.

Vacunes que no formen part del calendari de vacunes sistemàtiques

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) i la Societat Catalana de Pediatria (SCP) recomanen per a la població infanto juvenil algunes vacunes NO FINANÇADES pel Servei Català de la Salut actualment. Són les següents:

  1. Vacuna enfront del rotavirus:  El rotavirus és la principal causa d’hospitalització per diarrea en els primers anys de vida i afecta, almenys 1 vegada a tots els nens menors de 5 anys. S’administren 3 dosis: als 2, 4 i 6 mesos o als 2, 3 i 4 mesos. La primera dosi s’ha d’administrar abans de les 12 setmanes de vida. És una vacuna d’administració oral.
  2. Vacuna enfront del meningococ B: Aquesta bactèria es la que en l’actualitat produeix  més casos de meningitis bacterianes a Espanya. També pot produir infeccions greus a la sang (sèpsies). Tot i que, afortunadament, no és una malaltia amb una gran incidència la seva gravetat justifica la seva recomanació. Aquesta vacuna te com a particularitat ser un xic més reactògena que les altres i és per això que es recomana no associar-la en la seva administració a d’altres vacunes i en cas de no ser possible donar una dosi de paracetamol prèvia a la seva injecció. Al vostre centre de salut us en informarem. S’administren 4 dosis: 2, 4, 6 i entre els 12 i els 23 mesos.

Aquestes vacunes recomanades s’han de comprar a la farmàcia. No s’administren vacunes comprades a l’estranger. S’han de conservar a la nevera entre 2 i 8ºC (no han d’estar ni als calaixos ni a la porta, ni tampoc  tocar les parets).

S’aconsella transportar-les refrigerades però sense estar en contacte directe amb gel, ni posar-les entremig dels acumuladors de fred usats per les begudes,  ja que es podrien congelar.

Horari

 

Matins:

De dilluns a divendres

de 8.30h a 14.00h

Tardes:

 De dilluns a dijous de 15.00h a 19.00h

Dimecres de 16.30h a 20.00h 

Divendres tancat


Informació de contacte

 

PRISMA SERVEIS MÈDICS: 973.30.29.79

MAIL:prisma@prismasm.cat

 


Contacte i/o de programació de visites laborals 


Anar al formulari

2012 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos