PRISMA > BLOG > L’EFECTIVITAT DE L’ACUPUNTURA EN LA MIGRANYA

L’EFECTIVITAT DE L’ACUPUNTURA EN LA MIGRANYA

22/09/2016

QUÈ ÉS LA MIGRANYA?

La migranya és un tipus de cefalea que es manifesta per la seva presentació pulsatiu (Batecs) i intensitat entre moderada i severa, iniciat generalment de forma unilateral, i que s'associa a nàusees i vòmits o susceptibilitat a la llum, sons i olors. Sol tenir una durada compresa entre 4 i 72 hores. Aquest dolor fisiològic, en la seva manifestació repetida, genera un malestar psicològic, de caràcter ansiós.

 

PREVALENÇA DE LA MIGRANYA CRÒNICA:

La migranya crònica (MC) té una prevalença del 2% a la població. Aquesta alteració del sistema nerviós provoca fortes cefalees persistents i freqüents, la qual cosa és negatiu per a les activitats de la vida diària. Per millorar la qualitat de vida d'aquestes persones s'ha de fer un correcte diagnòstic i donar el tractament adequat. Ja que el tractament farmacològic no sempre és eficaç, hi ha un altre tipus de tractaments alternatius per combatre la migranya crònica, com l'acupuntura.

 

TIPUS DE MIGRANYA:

Migranya sense aura o migranya comuna: algunes migranyes són precedides de sensacions majoritàriament visuals trucades aures (avís); altres no, és a dir, ocorren sense aura. És la forma més freqüent de presentació de l'atac de migranya. El seu diagnòstic es basa estrictament en les dades que provenen de la observació clínica. El dolor en el transcurs de la crisi de migranya pot ser canviant, de tipus punxant o opressiu. No obstant això, el més característic és que sigui pulsatiu.

Migranya amb aura o migranya clàssica: És un trastorn recurrent idiopàtica que es manifesta per crisis de cefalea acompanyada de símptomes neurològics originats en l'escorça o el tronc cerebral. En general, aquests símptomes neurològics es desenvolupen gradualment, durant 5-20 minuts, i tenen una durada mitjana inferior a 60 minuts.

Migranya retiniana: consisteix en atacs repetits de escotoma o amaurosi monocular que duren menys d'1 hora i s'acompanyen de cefalea.

Migranya probable: es parla de migranya probable quan els episodis de cefalea no compleixen completament els criteris diagnòstics operacionals de cap de les formes de migranya

Migranya crònica: episodis de cefalea que apareixen 15 o més dies al mes, durant més de 3 mesos consecutius i en absència d'abús de medicació.

 

L’ACUPUNTURA I LA MIGRANYA:

Segons la bibliografia, l'acupuntura com a teràpia alternativa en aquelles persones diagnosticades de migranya crònica té efectes beneficiosos per millorar la seva qualitat de vida, ja que disminueixen el nombre de dies amb migranya i s'observa una reducció de la intensitat del dolor.

L'acupuntura és eficaç tant si es fa servir com a tractament complementari o com part d'un programa de tractament integral; els pacients tractats amb acupuntura mostren milloria estadísticament significativa.

L'acupuntura es considera una opció de tractament de la migranya crònica, ja que així ho demostra un estudi realitzat per Yang CP et al. el 2011. Un recent estudi taiwanès ha comprovat que l'acupuntura podria ser una alternativa eficaç en el migranya crònica amb una eficàcia superior al topiramat, el tractament farmacològic d’elecció. Es van comparar dues formes de tractament assignats de forma aleatòria: acupuntura (24 sessions, 12 setmanes; 33 subjectes amb MC) i topiramat (4 setmanes d'escalat i 8 setmanes de seguiment; 33 subjectes amb MC).

L'objectiu primari va ser la reducció mitjana mensual de dies amb cefalea moderada o greu. El grup d'acupuntura va obtenir una reducció des 20,2 ± 1,5 dies a 9,8 ± 2,8 dies, i el grup de topiramat des 19,8 ± 1,7 dies a 12 ± 4,1 dies (p <0,01). Es mostra l'eficaç que és sobre els símptomes, arribant fins i tot a millorar-los més que el tractament amb medicaments profilàctics amb topiramat. També demostra que és un tractament més efectiu que la flunarizina.

Amb la combinació de les dues teràpies (la farmacològica i acupuntura), es redueixen almenys al 50% els dies amb migranya, a més disminueix la intensitat del dolor. També cal destacar que l'acupuntura tot just produeix efectes adversos (6%) en aquest tractament, mentre que el farmacològic si (66%).

 

 

Horari

 

Matins:

De dilluns a divendres

de 8.30h a 14.00h

Tardes:

 De dilluns a dijous de 15.00h a 19.00h

Dimecres de 16.30h a 20.00h 

Divendres tancat


Informació de contacte

 

PRISMA SERVEIS MÈDICS: 973.30.29.79

MAIL:prisma@prismasm.cat

 


Contacte i/o de programació de visites laborals 


Anar al formulari

2012 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos