PRISMA > BLOG > LA HIPERTENSIÓ ARTERIAL

LA HIPERTENSIÓ ARTERIAL

17/05/2018

La hipertensió arterial (HTA) és el factor de risc més prevalent i segons la Organització Mundial de la Salut (OMS) és la primera causa de mort en el mon. D’aquí la gran importància de la detecció precoç i de la instauració d’un tractament adequat. Com és assimptomàtica, hi ha poca consciència de malaltia. Mitjançant un control periòdic de la pressió arterial, és fàcil detectar-la i modificar els nostres estils de vida per mantenir la tensió entre les xifres correctes.

 

QUÈ ÉS LA TENSIÓ O PRESSIÓ ARTERIAL?

La pressió (o tensió) arterial (PA) és la pressió exercida per la circulació de la sang a les parets dels vasos sanguinis, i és un dels principals signes vitals. En cada batec del cor, la PA varia entre un màxim (pressió sistòlica) i un mínim (pressió diastòlica) de pressió.

El terme de pressió arterial generalment es refereix a la pressió que es mesura en el braç d’una persona, concretament en l’artèria braquial, utilitzant un esfigmomanòmetre.

 

LA HIPERTENSIÓ ARTERIAL (HTA)

La hipertensió arterial (HTA) és un dels factors de risc més importants de la morbimortalitat cardiovascular i és un problema de salut pública rellevant essent un dels motius de consulta més freqüents a l’atenció primària (AP).

El pacient amb Hipertensió Arterial comparteix molt sovint altres factors de risc cardiovascular, com són el colesterol, la diabetis, el sedentarisme, l’obesitat i el tabaquisme, entre d’altres.

  

Diagnòstic HTA:

Les últimes actualitzacions per la AHA (Associació Americana del Cor) i la ACC (Col·legi Americà de Cardiologia) consideren una xifra de tensió arterial normal on els valors siguin inferior a 120/80mmHg. Es considera tensions elevades les xifres compreses entre 120-129 de sistòlica o màxima i superiors a 80mmHg de diastòlica o mínima.

Per tenir un diagnòstic d'hipertensió arterial no n'hi ha prou amb una única mesura de la pressió arterial. La tensió varia segons les circumstàncies (esforços, postures, estrès…) i per això cal mesurar-la en diverses visites i la pressió arterial ha de ser elevada de manera persistent.

Les persones hipertenses s'han de mesurar la pressió arterial cada tres o sis mesos i fer-se una avaluació mèdica anualment per seguir un bon control.

Els professionals de la salut us ajudaran en la detecció i el control de la hipertensió.

 

QUÈ FER PER MANTENIR LA TENSIÓ ARTERIAL EN XIFRES NORMALS?

Modificació dels estils de vida:

  • Exercici físic de forma regular 3 cops per setmana (durada mínima de 45 minuts)

  • Disminuir la ingesta de sal  (< 6 g/dia)

  • Evitar menjar aliments ultraprocessats (carregats de sucre i sal)

  • Perdre pes (en cas de sobrepès o obesitat)

  • Deixar hàbits tòxics (tabac, alcohol, drogues…)



Fonts:

Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Guia de pràctica clínica HTA

Whelton PK, et al. 2017 High Blood Pressure Clinical Practice Guideline, Hypertension; pp.: 22

Menendez, E, Delgado E, Fernandez-Vega F, Prieto MA, Bordiu E, Calle A, et al. Prevalencia, diagnóstico, tratamiento y control de la hipertensión arterial en España. Resultados del estudio Di@bet.es. Rev Esp Cardiol. 2016;69(6):572-578

 

 

Etiquetas: hipertensio-arterial

Comentarios

Horari

 

Matins:

De dilluns a divendres

de 8.30h a 14.00h

Tardes:

 De dilluns a dijous de 15.00h a 19.00h

Dimecres de 16.30h a 20.00h 

Divendres tancat


Informació de contacte

 

PRISMA SERVEIS MÈDICS: 973.30.29.79

MAIL:prisma@prismasm.cat

 


Contacte i/o de programació de visites laborals 


Anar al formulari

2012 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos