Aporta al nadó: aigua, proteïnes, carbohidrats, greixos, vitamines, minerals, enzims, factors de creixement, antiparàsits, antial·lèrgics, antivirals, hormones, anticossos i cèl·lules vives. En canvi la lactància de fórmula o artificial només aporta: aigua, proteïnes, carbohidrats, greixos, vitamines i minerals moltes vegades d’origen sintètic.
El calostre és la primera llet que la mare secreta ja des del segon trimestre d’embaràs. Té color groguenc perquè és ric en carotens, un precursor de la Vitamina A. El calostre és baix en greix i ric en proteïnes i això ajuda a una fàcil digestió. Un nounat només necessita una culleradeta de calostre en cada presa.
La llet es fabrica a partir de la sang de la mare. Per això, una bona alimentació materna proporciona una llet de molt bona qualitat.
Un nadó que prengui lactància materna no precisa fer el rotet ja que dins el pit no hi ha aire (dins el biberó si que n’hi ha)
La mare pot menjar tranquil·lament aliments com l’all i els llegums ja que tot i poder alterar una mica el sabor de la llet, segurament al nadó li agradarà provar diferents gustos. Pel que fa als llegums, no és cert que causin flatulències al nadó. Recorda que la llet s’origina de la sang materna i els gasos que pugui tenir la mare s’originen a l’intestí (molt després d’haver passat els nutrients cap a la sang).